Kultúrne leto v Terchovej otvoria MS vo varení bryndzových halušiek

17.05.2013 Žilina

Terchová 17. mája (TASR) – Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek otvoria v sobotu 25. mája tohtoročné kultúrne leto v Terchovej. Celkovo ponúkne šesť festivalov, ktoré prilákajú hlavný nápor návštevníkov. Podľa predsedu Združenia turizmu Terchová (ZTT) Jozefa Miča však Terchovú ľudia stále vyhľadávajú predovšetkým pre krásnu prírodu.

Tohtoročnou novinkou je pamätná tabuľa osadená priamo na mieste narodenia legendárneho zbojníka Juraja Jánošíka v osade Jánošovia. „Je súčasťou chodníka Jánošíkovým chotárom. Dopyt bol obrovský, ľudia sa stále pýtali, kde sa Jánošík narodil. Boli odkázaní na to, či stretnú niekoho v osade. V roku 300. výročia Jánošíkovej popravy a 325. výročia jeho narodenia sme osadili pamätnú tabuľu a ľudia, ktorí budú týmto chotárom prechádzať, sa tu môžu zastaviť. Bude to pre nich určite veľmi silný zážitok stáť priamo na tomto mieste,“ konštatoval Mičo.

Ponuku v centre obce dotvára podľa neho aj možnosť navštíviť galériu v miestnej farskej záhrade. „Autorom myšlienky jej zriadenia je Slovenská umelecká beseda spolu s riaditeľom Miestneho kultúrneho strediska v Terchovej Rudolfom Patrnčiakom. Je veľmi vhodným doplnkom, hlavne v nestabilnejšom počasí. Už máme osvedčenú trasu pre ľudí - terchovský betlehem, galéria vo farskej záhrade a hneď oproti je múzeum Juraja Jánošíka. Sú to tri veci, kde si naozaj môžu popásť oči, sme skutočne radi, že aj takéto dielo tu máme,“ povedal šéf ZTT.

Zdôraznil, že vylepšenými cestami a rýchlymi autami sa dnes vzdialenosti skracujú, preto ZTT spolupracuje s akvaparkmi, pričom do jedného z nich bude tento rok organizovať aj autobusové zájazdy.

„Vychytenou destináciou pre návštevníkov Terchovej je lesná úvraťová železnička vo Vychylovke, kde takisto vznikajú nové veci. Aj založením Oblastnej organizácie cestovného ruchu, ktorá združuje celý región, si oveľa promptnejšie dokážeme odovzdávať informácie, čo sa kde a kedy deje, a spolupráca je oveľa lepšia,“ konštatoval Mičo.

V letnej sezóne chcú ponúknuť návštevníkom okrem klasickej prírody a dobrých turistických chodníkov aj rovnomerne rozložený festivalový program. „Po majstrovstvách sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek budú medzinárodné stretnutie zbojníkov, cyrilo-metodské dni, Jánošíkove dni, Terchovský budzogáň. Podujatí je v Terchovej skutočne veľké množstvo. Na tieto dni sa snažíme všetky zariadenia maximálne pripraviť, aby z Terchovej odchádzali ľudia čo najviac spokojní,“ uzavrel Mičo.
 

Vyberte región